SWZ
Samenwerkende Woon- en Zorgvoorzieningen
SWZ ondersteunt:
- Mensen met een NAH – niet aangeboren hersenletsel
- Mensen met een lichamelijke beperking
- Mensen met een (ernstige) meervoudige beperking
In alle fasen van hun leven.
SWZ biedt:
- Zorg, ondersteuning en behandeling
- Dagactiviteiten, wonen en vrije tijd besteding
- Leren en werken
SWZ ondersteunt cliënten bij:
- Comfort in hun leven (lichamelijk, geestelijk, sociaal)
- Regie op het eigen leven (afgestemd op behoeften en mogelijkheden)
- ontwikkelingsmogelijkheden
Dit zijn drie elementen waarin de cliënt zelf bepaalt waar de prioriteit ligt. Belangrijk daarbij zijn communicatie en dialoog, invloed en zeggenschap, passie en betrokkenheid en vakmanschap.
Het streven van SWZ is dat hun cliënten zoveel mogelijk op eigen kracht mee kunnen doen in de maatschappij. De vraag van de cliënt en zijn mogelijkheden zijn hierbij leidend. SWZ doet dit op basis van gelijkwaardigheid, met deskundige en betrokken medewerkers.
Geschiedenis SWZ, locatie Zonhove
Zonhove, gevestigd in Son en Breugel, kent een lange geschiedenis. Tot 1958 was het een klooster dat ingericht was als sanatorium voor tuberculosepatienten. Daarna bood het plaats aan jongens met een meervoudige beperking. Later kwamen er ook meisjes naar Zonhove.
In de jaren tachtig werd het klooster afgebroken en vervangen door een aantal woonhuisjes en enkele grotere gebouwen voor de activiteiten, behandelingen en kantoren. Het terrein bleef een open en voor iedereen toegankelijk gebied. Eind jaren tachtig werd Zonhove een zelfstandige instelling voor behandeling en begeleiding van mensen met een meervoudige beperking, onder wie veel kinderen en jongeren.
Op 1 januari 2009 is Zonhove formeel onderdeel geworden van ‘Stichting samenwerkende Woon- en Zorgvoorzieningen. Stichting SWZ ontstond al in 1999, maar de organisaties VLG, Triocen en Zonhove behielden destijds hun naam en zelfstandige status. De voormalige partnerstichtingen (VLG, Zonhove en Triocen) zijn opgeheven en hun namen worden niet meer gebruikt. De diverse vormen van zorg en begeleiding van de oude partners zijn samengevoegd tot één pakket, onderverdeeld in de aandachtsgebieden; wonen, kind en gezin, dagbesteding/ambulant en behandeling.
Het doel
SWZ wil waarde toevoegen aan het leven van mensen met een beperking. Dit doen wij door merkbare mensgerichte zorg te bieden en samen de mogelijkheden van de cliënt te ontplooien. Die toegevoegde waarde komt tot stand in de relatie tussen medewerker en cliënt, van mens tot mens.
Hoe daaraan invulling wordt gegeven, verschilt van cliënt tot cliënt. Voor de één is dat het verkrijgen van comfort en zich begrepen voelen, voor de ander is dat begeleiding naar een volwaardige baan of training om meer zelfredzaam te worden. Cliënten maken daarin hun eigen keuzes. Zij ondersteunen en helpen hen met de best mogelijke zorg en ondersteuning. Wij werken daarbij nauw samen met naasten, gemeenten, huisartsen, ziekenhuizen, het speciaal onderwijs, revalidatiecentra en re-integratiebureaus, in de regio Oost-Brabant.
Bouwstenen
Voor het realiseren van de missie en visie zijn vier kernwaarden essentieel: respect, vraaggerichtheid, verantwoordelijkheid en slagvaardigheid. Dat zijn de bouwstenen van de manier van werken en handelen van SWZ.
Maak jouw eigen website met JouwWeb